MARINA

Marina je naselje i lučica na unutrašnjem dijelu istoimenog zaljeva, središte istoimene općine, 12 km zapadno od Trogira. Naselje broji 1.089 stanovnika.
Obale zaljeva Marina razvedene su brojnim manjim uvalama s pješčanim i šljunčanim plažama. Na magistralnoj je prometnici (M2, E65).

Unutar lučice manje jahte zaštićene su od svih vjetrova; veće jahte mogu sidriti na kraju zaljeva, l jugoistočno od kapele i južno od brda Plokata.

U sastavu općine je 15 naselja (stanje 2006), to su: Blizna Donja, Blizna Gornja, Dograde, Gustirna, Marina, Mitlo, Najevi, Poljica, Pozorac, Rastovac, Sevid, Svinca, Vinišće, Vinovac i Vrsine.

Rivijeru Marina čine i Vinišće, Poljica i Sevid.

Naselje je planirano u XVI. st. God. 1495. - 1500. Trogirski su biskupi na otočiću u zaljevu podignuli četverokutnu kulu s konzolno istaknutim kruništem (kanal između kopna i kule zasut je u početku XX. st.); popravljena za Kandijskoga rata 1657. i 1717.; rekonstruirana 1971./72. Nakon ukidanja Trogirske biskupije,veći dio prostora općine pripada Šibenskoj biskupiji.

Spomenici i znamenitosti

Crkva sv. Ivana je gotičko-renesansnih oblika, a u polju nedaleko od sela je gotička crkvica sv. Luke s grbom obitelji Sobota.

3 km od mjesta Marina nalazi se spilja s kapelicom sv. Josipa, povise Marine na brdu Drid nalazi se crkvica Gospe Snježne gdje je po legendi pao snijeg 05.08. U Marini se nalazi još crkva sv. Jakova, sv. Ivana te na ulazu u mjesto sv. Marina.

Na pozorcu je crkva Gospe od Anđela, u Poljicima crkvica sv. Luke, na Vrsinama crkva sv. Josipa, u Svincima crkva sv. Jure, u Viniscu crkva Srca Isusovog, u Dogradama kapelica sv. Ante, u Bliznoj Crkva sv. Mihovila. Isto tako treba napomenuti da se na vrhu brda Bilo iznad Marine nalaze ostaci bunkera i skloništa iz drugug svjetskog rata, koje je koristila njemačka vojska.

TROGIR

Trogir (grčki: Tragurion, latinski: Tragurium, talijanski: Trau) je grad u Hrvatskoj koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Grad Trogir osnovali su grčki kolonisti s otoka Visa u III. st.pr.Krista. U centralnoj Europi smatran je najbolje sačuvanim romaničko-gotičkim gradom. Dvorac i kula okruženi zidinama sačinjavaju jezgru Trogira.

Najznačajniji kulturni spomenik je trogirska katedrala, čiji je portal zapadnih vrata izradio Majstor Radovan. Grad Trogir smješten je na obali Kaštelanskog zaljeva, na otoku između Čiova i kopna, spojen kamenim mostom s kopnom. Trogir oduševljava posjetitelje kulturno-povijesnim spomenicima i malim ulicama te umjetničkim zbirkama s brojnim remek djelima.

Ulazak u sakralne objekte otkriva neke manje i više poznate detalje iz povijesti. Trogir je jedan od onih gradova, koje je najbolje posjetiti uz stručno vodstvo turističkog vodiča, van glavne sezone i turističke gužve.